Gode dramaskoler

Mange har på et eller annet tidspunkt hatt drama som skolefag, og dette blir flinke elever. Selv om det dessverre har blitt tatt bort fra timeplanen flere steder, så er det fortsatt mange som får prøve seg på ungdomsskolen eller videregående. Flere får smaken for teater, rollespill og det å stå på en scene og ønsker å utdanne seg videre innen drama. Er du en av dem som har begynt å drømme om å bli skuespiller, så er det viktig å finne en god dramaskole som kan hjelpe deg med å komme nærmere drømmen.

Hva er dramafag

Drama er hva vi kan kalle et kommunikasjonsfag. Her lærer man å kommunisere gjennom skuespill og andre kunstformer som brukes på et teater eller på film. Man bruker kroppen sin til å agere og spille rollespill. I begynnelsen skjer læringen gjennom lek og aktiviteter som er morsomme for de som deltar. Men etter hvert som man slutter på videregående og kommer inn på en dramaskole, så blir det mere «alvor» og lærdom om ulike typer drama som kan fortolkes på forskjellig vis. På Lenkekatalogen finner du lenker til ulike drama!

For å bli god til drama er det viktig at man er utadvendt og liker å opptre foran andre mennesker. Når det gjelder drama så er det også viktig å kunne sette seg inn i ulike roller samt lære tekster utenat. Man bør også ha en god evne til å tolke litteratur og kunne lese høyt med innlevelse, slik at de som hører på blir engasjerte.

Gode dramaskoler

Utdanning til skuespiller innen teater og drama finnes flere steder i Norge. Det er mulig å søke inn på et årsstudium hvor man kan gå på en ettårig teaterlinje. Dette kan være en god idé om man er litt usikker på om valget av karriere er det helt riktige. På den måten får man et veldig godt innblikk i drama og teater. En av de bedre skolene er Høgskulen i Volda.

Det er flere skoler som tilbyr en bachelor i drama og teater, men de to beste skolene er Høgskolen i Oslo og Akershus samt NTNU i Trondheim. For å komme inn må man ha generell studiekompetanse og i Oslo er det nødvendig med min. 39,1 poeng. I Trondheim er kravene litt lavere og her holder det med 31,3 poeng. Studiet varer i tre år og gir deg 180 poeng samt en tittel som bachelor innen drama og teater.

De beste dramaskolene i verden

Drama kan vel godt kalles for en av de eldste underholdningsformer i verden. Vi skal helt tilbake til de gamle grekere for å finne opprinnelsen til drama, og de første verkene ble skrevet av Aristoteles. Det er også her de kjente maskene som kjennetegner drama stammer fra. Maskene kommer fra de to greske beskytterne, Thalia og Melpomene. Thalia var beskytteren for komedie og er dermed det leende ansikt. Melpomene var beskytter for tragediene og er dermed det gråtende ansikt. Er du en av dem som har prøvd seg på dramafag på videregående og har lyst til å utdanne deg innen drama og skuespill, så har du kanskje lyst til å gå på en av de beste skolene? Men da er det bare å ta fram kredittkortet (Anbefaltekredittkort.no), for disse skolene koster! Det er flere nordmenn som har reist til USA for å prøve seg innen drama og flere av dem har også hatt suksess. Men hvilke skoler er de beste?

Verdens beste dramaskole

Det er liten tvil om at The Juilliard School i New York er den beste dramaskolen i verden. Her er det mulig å ta en bachelor i det som kalles Fine Arts. Det er dog ikke enkelt å komme inn på skolen, det må man være klar over før man søker. Det er rundt 1 500 søkere hvert år og kun 18 plasser. For å komme i mål må man gjennom tre runder med audition, men så er man også klar til å gå i fotsporene til stjerner som Kevin Spacey og Kelsey Grammer for å nevne noen. Programmet er tøft, men ekstremt lærerikt. Her er det skole fra morgen til kveld alle ukedagene og kanskje åtte timers prøver på lørdager.

Andre veldig bra skoler

Det finnes også andre bra skoler. En av dem er Yale School of Drama i New Haven, Connecticut. Her har det gått mange kjente skuespillere, vi kan nevne Meryl Streep, Paul Newman, Sigourney Weaver og Angela Bassett. Alle har begynt på denne skolen og kan takke dette fantastiske studiet for at de har kommet så langt som de har.

Tisch School of the Arts i New York er også blant de absolutt beste dramaskolene som finnes. Her er de fleste studier innen film og teater samlet, noe som gjør det mulig å få et innblikk i mange andre deler av det vi kan kalle underholdningsbransjen. Av kjente skuespillere som har gått her kan nevnes Alec Baldwin og Philip Seymour Hoffman.